KOBİLERE YENİ NEFES

TOBB’un öncülüğünde, Oda ve Borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İzmir’de atıldı.​

Aylık 0,99 faiz/kar payı ve 12 ay vade imkânı ile iki üç ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisine; Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım aracılık edecek.

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu imza töreninde yaptığı konuşmada, 2017 yılında başlattıkları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Finansmanda İnovasyon” adını verdiği Nefes Kredisi’ni 2018 yılında devam ettirmek üzere bir araya geldiklerini belirterek, “Geçtiğimiz sene TOBB-Ziraat Bankası-Denizbank ve KGF olarak çıktığımız yola bu sene Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve bankaları da katıldı. Artık daha güçlü yürüyoruz” dedi.

 

Nefes Kredisi fikrini geçen yıl Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile konuştuklarını anımsatan TOBB Başkanı şunları söyledi: “Sonra Başbakanımıza arz etmiştik. Sonra Sayın Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’in desteğiyle Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. KOBİ’lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine %85 kefalet sağlandı. Son olarak da en büyük kamu bankamız olan Ziraat Bankası ile iki senedir projemize destek veren tek özel banka olan Denizbank zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Böylece KOBİ’lere 5 milyar liralık kredi hacmi yarattık. 2-3 ay gibi kısa bir sürede 30 bin KOBİ kredi kullandı. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak da katkı sağlamış olduk.

 

Hisarcıklıoğlu, 2017 yılında Başbakan Yıldırım’ın himayesinde başlattıkları Nefes Kredisi’ni bugün yeniden başlattıklarını ifade ederek, “Piyasada olumsuz hava oluşturmaya çalışanlara inat, “TOBB, 365 Odam ve Borsam, Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve KGF olarak buradayız” diyoruz. Burada tüm banka genel müdürlerine yaptıkları önderlik için çok teşekkür etmek istiyorum. Yine oda ve borsalarımızın başkanları ve yönetim kurullarına teşekkür etmek istiyorum. Tüm kaynaklarını üyeleri için seferber ettiler” şeklinde konuştu.

 

Türk müteşebbisinin ve KOBİ’lerinin asli temsilcisi olan tüm oda ve borsalar ile gurur duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Onlar sayesinde 2-3 ay içinde 50 bin KOBİ’mize 5 milyar lira kredi imkanı sağlamış olacağız. Sağ olsun Sayın Başbakanımız da projemizi 2017 yılında başladığımız ilk günden bu yana çok yakından takip etti. Geçen sene olduğu gibi bugün de bizlere moral vermek için bu imza törenini himayelerine aldı. Biz de Türk özel sektörü olarak Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerinin düşürülmesi politikasına elimizden geldiğince destek vermiş olmaktan çok mutluyuz” dedi.

 

Nefes Kredisi sistemi hakkında bilgi veren TOBB Başkanı şunları söyledi: “Pazartesi gününden itibaren üye KOBİ’lerimiz Oda ve Borsalardan alacakları üyelik belgesi ile çalıştıkları banka şubesine başvurabilecekler. Nefes Kredisi faizimiz aylık yüzde 0.99 olacak. Bir üyemiz azami 200 bin lira kredi kullanabilecek. Ve kredi 12 eşit taksitli olacak. Kredinin %85’i Hazine destekli KGF kefaleti kapsamında olacak. Yani KOBİ’lerimizin çok ciddi bir teminat sıkıntısı olmayacak. Böyle anlatınca anlaşılmıyor. Ben bir de Kayserili gibi anlatayım. Normalde bugün paranızı bankaya mevduata koysanız bankadan %15 mevduat faizi alıyorsunuz. Ama Nefes Kredisi kullanınca aylık 0.99, yıllık yüzde 11.88 faiz ödeyeceksiniz. Yani KOBİ’lerimiz mevduat faizinden 3 puan aşağıda kredi kullanabilecek. Yani, Cumhurbaşkanımızın tabiriyle finansmanda inovasyon yapmaya devam ediyoruz”.

 

Hisarcıklıoğlu, toplamda KOBİ’lere 5 milyar kredi kullandırıp, faiz yükünden 400 milyon liraya yakın tasarruf etmelerini sağlayacaklarını, KOBİ’lerin ve Türkiye’nin kazanacağını söyledi.

 

TOBB Başkanı bu proje ile 2017’de % 7.4 ile G20’nin büyüme rekorunu kıran Türk ekonomisinin 2018’de de yeni rekorlara koşmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.

 

Çarşamba günü Başbakan Yıldırım’ın himayesinde YOİKK platformunda hayata geçirilen reformların toplantısını gerçekleştirdiklerini anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Orada da söyledim. Biz TOBB olarak YOİKK’te olduğu gibi, istihdam seferberliğinde olduğu gibi, Nefes Kredisi’nde olduğu gibi, Türkiye’nin Otomobili’nde olduğu gibi devletimizin bize verdiği her görevde Türk özel sektörü adına çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü Türkiye’ye yatırım yapanlar her zaman kazandı. Türkiye, her zaman hedeflerine ulaştı. Biz Türk tüccarı ve sanayicisi olarak yine en iyi bildiğimiz işi yapacağız. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz, biz kazanacağız, çalışanlarımız kazanacak, Türkiye kazanacak. Bu masadaki, bu salondaki güç birliği oldukça, birçok başarıya imza atacağız. Projemizi ilk günden beri himaye eden Sayın Cumhurbaşkanımıza, maddi manevi desteklerini esirgemeyen Sayın Başbakanımıza, Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ve Bakanımız Bülent Tüfenkçi’ye şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

 

 

ÖNERİ ve ŞİKAYET FORMU

Bilgileriniz

İçerik Bilgileri: