Devlet Destekli Alacak Sigortası Tebliğinde Değişiklik

ÖRYM-Özel Riskler Yönetim Merkezi tarafından birliğimize iletilen, "Devlet Destekli Alacak Sigortası Tarife ve Talimat Tebliğinde Yapılan Değişiklikler" bildirilmiştir. 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sisteminin Tarife ve Talimatları ile Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğine ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı ve 06.12.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre Devlet Destekli Alacak Sigortası kapsamı, güncel KOBİ tanımında kullanılan kriterler doğrultusunda genişletildi. Yürürlüğe giren tebliğ doğrultusunda Devlet Destekli Alacak Sigortası daha fazla orta ölçekli işletmeyi destek kapsamına alacak şekilde güncellendi. Yayınlanan Tebliğ ile Devlet Destekli Alacak Sigortası sisteminde yapılan değişiklikler aşağıda belirtilmektedir.

Devlet Destekli Alacak Sigortası Tarife ve Talimatlarında Yapılan Değişiklikler: - Biten mali yılda beyan ettiği vadeli yurt içi satışlardan elde edilen ciro üst sınırı 500 milyon TL’ye çıkarıldı. - Özel Riskler Yönetim Merkezi’nin gerekli gördüğü durumlarda, yurt içi satışlardan elde edilen ciro üst sınırını her bir başvuru için arttırma yetkisi yüzde 50’ye yükseltildi.

Özel Riskler Yönetim Merkezi’ne doğrudan Devlet Destekli Alacak Sigortası poliçesi düzenleme yetkisi verildi. 

Devlet Destekli Alacak Sigortası yaptırmak isteyen işletmelerin, yurt içi vadeli satışlardan elde ettiği cirosuna göre belirlenen alıcı başına teminat üst limiti 2.000.000 TL’ye çıkarıldı.

Teminat verilecek alıcıların belirlenmesi amacıyla yapılacak risk değerlendirmesine ilişkin teklif aşamasında tahsil edilen alıcı sorgulama ücreti, risk değerlendirmesi yapılan her bir alıcı için KDV dâhil 30 TL olarak güncellendi.

Hesaplanan prim tutarının 5.000 TL’nin altında çıkması durumunda uygulanacak prim tutarı 5.000 TL olacaktır şeklinde güncellendi. - DDAS-Ticari kapsamında, ciroya bağlı belirlenen prim oranları yerine mevcut ürüne alternatif olarak KOBİ tarafından talep edilen azami teminat tutarı esas alınarak da poliçe düzenlenebilecek. Bu yeni uygulamada prim ve azami tazminat tutarının belirlenmesinde tablo esas alınacaktır.

ÖNERİ ve ŞİKAYET FORMU

Bilgileriniz

İçerik Bilgileri: